Terug

Björn Scherbeijn – zwemmer op weg naar Tokyo 2020

“Van trainen word je slechter”. Het soort uitspraak waar Johan Cruijff patent op had. De opmerking komt van Björn Scherbeijn. Hij is een virtuoos in het zwembad. En ambassadeur van Soundies. Zijn doel: Olympische Spelen, Tokyo 2020. OK, dat is pas over 4 jaar. Maar aan een Heel Groot Doel kan je niet vroeg genoeg beginnen.

Van trainen word je natuurlijk beter, maar niet meteen. Eerst word je moe en presteer je niet meer goed. Maar na rust en herstel kan je voortbouwen op eerdere trainingsarbeid. Trainingsarbeid bij het zwemmen. Dan praat je over het aantal uren badwater. Björn ligt bijna elke week 18,5 uur in het zwembad. Daarnaast nog wat kracht- en landtraining. Alles bij elkaar meer dan een volle dag in de week. De afgelopen twee jaar trainde Björn in Wuppertal, Duitsland. Nu is hij terug in Nederland en traint in Den Haag. Daarnaast studeert hij Bedrijfsadministratie in Delft. Want als je niet toevallig Ranomi, Pieter of Inge heet, is voldoende geld verdienen met zwemmen erg lastig.

Björn heeft zich gespecialiseerd in de 200 meter wisselslag. Dat betekent dat je goed moet zijn in vrije slag, rugslag, schoolslag én vlinderslag. Wij van Soundies verzuipen bij die laatste slag meteen, maar Björn beheerst het allemaal perfect. Nou… eigenlijk nog net niet perfect genoeg. In de komende twee jaar wil Björn namelijk nog beter worden en het EK halen. “En dan natuurlijk het liefst de finale zwemmen, daar ben ik topsporter voor.”

Björn eet nu 4 weken Soundies. Hij vindt de repen “heel erg goed”. Het verveelt hem totaal niet om elke dag een reep te eten: “Andere repen, zijn vaak wat flets en droog. Soundies smaakt juist erg lekker en ik hoef er geen water bij te drinken”.
Dat horen we natuurlijk heel graag! 😉