Terug

Lekker, parkietjes!

Saigon vind ik de leukste stad in Vietnam. Het heet officieel Ho Chi Minh City, maar dan weet bijna niemand welke stad ik bedoel. Je kan heel lekker eten in Saigon. In heel Vietnam trouwens. Een heerlijk gerecht is soft shell crabs. Dat at ik voor het eerst in Saigon. De krabbetjes worden in zijn geheel gefrituurd. Roerbakken kan ook. Normaal kan je een krab natuurlijk niet eten vanwege de enorme dikke schaal. Deze soft shell crabs hebben hun oude jasje uitgedaan, zijn dus net verveld, en ontwikkelen een nieuwe huid. Maar daar krijgen ze dus de tijd niet meer voor. Hup!, in de frituurpan. En hop!, smullen maar!
Op straat in Saigon kan je heerlijke pho krijgen. Eigenlijk schrijf je Ph?. Geen idee hoe je dat precies uitspreekt. Pho is een bouillon met heel veel verse groente en kruiden. En kakelverse kip, varken of rund.
Als Vietnamezen kip eten, gaat dat vaak anders dan in het westen. Trouwens, er zijn heel veel landen waar dat anders gaat dan in het westen. Vietnamezen en vele andere volken eten de kippenbotjes namelijk gewoon op. Het is een volstrekt normale bezigheid: beesten eet je bij voorkeur met huid en haar op. Dat is nog eens wat anders dan een smakeloos kipfiletje uit de supermarkt.
Anders. En beter. Tenminste, als je kijkt naar de oermens. Oermensen aten alles wat de natuur hen bood. Huid. Bloed. Botten. Daar hoor je ze bij het paleodieet nooit over. Dat het diep zit, blijkt bijvoorbeeld in Australië. De lekkernij van de Aboriginals zijn grasparkieten. Bedgerigah noemen ze die. En dat betekent gewoon ‘goed voedsel’. What’s in a name?
In dierenbotten zitten allerlei stofjes die we nodig hebben. Eiwitten bijvoorbeeld. Oermensen aten de beestjes echt niet voor niets.
Tegenwoordig hebben we eiwitshakes en weipoeder voor sporters. Je kan ook gewoon veel vis, ei, kip en kwark eten. En we gaan gewoon kippenbotjes kauwen en parkieten eten. Even wennen, maar wie weet. Let bij parkieten wel op met de snavel, die schijnt niet zo lekker te zijn.
Soms kan een gezond tussendoortje ook al helpen. Met o.a. eiwitten, magnesium, calcium, vitamine D, mangaan die goed zijn voor spieren en gewrichten. Dat tussendoortje heet Soundies ‘Move It’.