Terug

Ik wil een startup!

Het jeukte. Het kriebelde. Na een paar bezoeken in Silicon Valley kwam ik steeds stuiterend van de adrenaline terug. Bounce bounce bounce! ‘Ik wil ook een startup, ik wil ook een startup!’

Toen sprak ik Jeroen. Wij hebben samen hele leuke en succesvolle producten ontwikkeld voor (toen nog) Friesland Foods. Bij hem jeukt en kriebelt het eigenlijk al jaren, maar hij nam de stap nog niet. 1+1=2. Appeltje, eitje. Want Jeroen had in de tussentijd hele gave ideeën voor nieuwe producten ontwikkeld. Die avond in juli, in restaurant Marnemoende midden in de polder, is ons bedrijf geboren. We beginnen met lekkere maar ook gezonde repen.

We hebben allebei best wel wat bedrijfservaring, en zelf ben ik al meer dan 15 jaar zelfstandig. Maar samen een bedrijf met producten opzetten is een aparte discipline. Ik noem een paar zaken waar we onverwacht veel tijd mee kwijt zijn of waren:

  • Wat moet er in een aandeelhoudersovereenkomst? Wat gebeurt er bij een langdurig zieke aandeelhouder? Wat doe je als 1 van de 2 de aandelen wil verkopen voor een leuke prijs, maar de ander vindt dat een slecht idee?
  • Welke dozen gaan we gebruiken om te verpakken, welke display-dozen willen we in winkels neerzetten? De hoeveelheid dozen-aanbieders, maten, vormen, diktes, etc. is fenomenaal. Nederland Dozenland.
  • Algemene voorwaarden. Als je gaat verkopen, moeten er voorwaarden zijn waarop je klanten kunnen terugvallen. Je kan natuurlijk iets van internet plukken, maar geen twee bedrijven zijn hetzelfde. Risico is dan dus dat je iets niet goed hebt beschreven waarmee je later gezeur krijgt. En wij willen geen gezeur, we willen juist mooie dingen doen. En dat betekent: nadenken, opletten, aanpakken!

Je zou bijna gaan denken dat een startup helemaal niet leuk is. Maar dat is het wel! Ik kan het iedereen aanraden. Voor elk probleem is er een oplossing. Je moet ‘m alleen vinden. En je moet een duidelijk doel voor ogen hebben wat je wilt bereiken. Anders verzand je in allerlei details. Vele zaken zijn urgent, maar weinige zijn echt belangrijk.

16 jaar geleden zat ik in een startup. Toen verklaarde iedereen me voor gek. Nu vindt iedereen het cool, tof, super. ‘The Times They Are A-Changing’. De vorige startup werd niks. In Nederland een doodzonde, je bent voor het leven getekend. In Silicon Valley een aanbeveling: na een failure heeft iemand natuurlijk veel geleerd!

Mensen in mijn omgeving: sorry. Ik praat bijna over niets anders. Dat blijft nog wel even zo. Zeker als jullie maar blijven vragen hoe het gaat :-). Op www.soundies.eu kan je zien hoe onze eerste superlekkere en supergezonde snacks eruit zien.